2011. december 17., szombat

FPSeCe - PS1/PSX emulátor Windows Mobile-ra

Az FPSeCe (First PlayStation Emulator for Windows CE) egy Windows Mobile-ra készített PlayStation emulátor, menynek segítségével, PocketPc-n játtszhatunk PS1/PSX játékokkal. Jelenlegi legújabb verziója az FPSeCe 0.10, amely ingyenesen letölthető a szoftver honlapjáról (http://www.fpsece.net/).
A program nagy előnye, hogy a klasszikus PS1-es játékokat portolás nélkül eredeti formában játszhatjuk. Hátránya azonban, hogy egyenlőre nem elég stabil a program, néha lefagy, kilép. Ennek az oka gyakran az, hogy a készülékünkben nincs elég szabad RAM. Legcélszerűbb, ha az ember leállítja az összes egyéb futó programot (esetleg az egyedi UI-t, ha van). Másik apróság, hogy az átlag 800kB-os mobiljátékkal szemben, a PlayStation ROM-ok akár 600MB helyet is foglalhatnak. A harmadik probléma, ami talán a szűk keresztmetszet lehet, hogy az emulátornak valahogyan produkálnia kell egy PlayStation kontrollert kiváltó kezelőfelületet. Alapvetően három beviteli módot támogat az FPSeCE, a legjobb és legalapvetőbb megoldás, hogy hardvergombokat (esetleg Bluetooth billentyűzetet) használunk, ezekhez állítjuk be, hogy mi legyen a PS-es megfelelője. Azonban ez gyakran nem elég, ezért célszerű virtuális gombokat elhelyezni a képernyő, ezeket ujjal, vagy sylus-szal nyomkodva nem olyan kényelmes, azonban hasonló hatást érünk el. Ennek hátránya, hogy a nem multitouch készülékeken, egyszerre csak egy virtuális gombot/analog vezérlőt lehet nyomkodni. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a készünékünk G-sensor-át is hadrendbe állíthatjuk.
A programot most csak a HTC Touch Diamond 2 készüléken tudtam kipróbálni, ezen jól működött, felbontással sem voltak problémák, néha kifagyott, de alapvetően stabilan futtatta a játékokat. Ezen a készüléken azonban nincsen D-pad, ezért nem tudtam hardvergombokat használni a játékok irányításához.

FPSeCe letöltése: http://www.fpsece.net/
FPSeCe fórum (angol) http://fpsece.net/forum2/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése